Osallistu tutkimukseen

Jättämällä yhteystietosi täällä lähetämme sinulle lisätietoja tutkimuksesta.

bacteria-156870_1280

Perheenne saattaa soveltua HELMi-suolistobakteeristotutkimukseen, mikäli
⦁ Puhutte suomea (kyselyihin vastaamisen vuoksi)
⦁ Teille syntyy vauva vuosien 2016- 03/2018 aikana
⦁ Olette halukas täyttämään sähköistä tutkimuspäiväkirjaa 2 vuoden ajan, alussa viikoittain, myöhemmin kuukausittain.
⦁ Suhtaudutte myönteisesti ulostenäytteiden keräykseen, niiden väliaikaiseen säilytykseen kotipakastimessa sekä toimittamiseen pääkaupunkiseudulla  sijaitseviin keräyspaikkoihin, jotka on yksilöity sivun alalaidassa.

Tutkimuksen kulku

Keskeistä tutkittavalle on tietokoneella tai älypuhelimella täytettävä tutkimuspäiväkirja sekä ulostenäytteiden keräys. Tutkimukseen ei kuulu lääkärikäyntejä eikä verinäytteiden ottoa. Aikaan ja paikkaan sidottuja tutkimuskäyntejä on vain yksi vauvan ollessa 3 kk ikäinen. HELMi-tutkimushoitajat pitävät 3 kk tutkimuskäyntejä pidetään Tapiolassa, Itäkeskuksessa ja Myyrmäessä Lastenlääkäriasema Pikkujätin tiloissa.

Lapsen suolistobakteeriston kehitystä seurataan ulostenäytteistä, joita kerätään yhteensä 9 kpl. Näytteiden keräämiseen ja kuljetukseen tarvittava välineistö ja ohjeistus lähetetään tutkimukseen ilmoittautuneille perheille n. rv:lla 35, tai ne voi halutessaan hakea Helsingin yliopistolta Meilahdesta. Bakteeristoanalyysien onnistumiseksi näytteet on pakastettava kotona ja toimitettava tutkijoille pakastettuna. Ulostenäytteiden palautus on tehty mahdollisimman helpoksi: Näytteitä voi kerryttää kotipakastimeen siistissä kylmäpatruunassa ja palauttaa 3 kk tutkimuskäynnin lisäksi halutessaan vain kolmesti tutkimuksen aikana lapsen ollessa n. 9 kk, 1.5 ja 2 vuotta. Tutkimuksellamme on yhteensä 6 eri näytteiden vastaanottopistettä pääkaupunkiseudulla (kuva alla), joihin näytteitä voi palauttaa sopimuksen mukaan, varattuasi ajan. Näytteiden ohjeenmukainen käsittely ei aiheuta minkäänlaista hygieniariskiä eikä bakteerien leviämisvaaraa.

HELMi-suolistobakteeristotutkimus käyttää uusimpia molekyylibiologisia menetelmiä mikrobiomin tutkimiseen. Selvittääksemme, miten vauvan hyvinvointi ja terveys sekä toisaalta erilaiset ympäristö- ja elintapatekijät liittyvät vauvan suolistobakteeriston piirteisiin eri ikävaiheissa, vanhemmat täyttävät tutkimuspäiväkirjaa. Sovellus näyttää omien aiempien vastausten yhteenvedot kuvaajina ja vertaa niitä anonyymisti muiden tutkimusperheiden vastauksiin. Tietoja voi tallentaa itselleen muistoksi. Kyselyiden koosteiden perusteella vanhempien on helppo seurata lapsen terveyttä ja kehitystä sekä ne auttavat huomioimaan, jos jokin muuttuu lapsen voinnissa. Kyselyiden tiedot voivat olla hyödyllisiä myös mahdollisten lääkärikäyntien yhteydessä (eivät kuulu tutkimukseen).

keräyspaikat_päivietty 2.6.2016

Pakastetut näytteet voi palauttaa karttaan merkittyihin paikkoihin. Ennen näytteiden palautusta varaa aika täältä. Kunkin paikan avoinna olevat vastaanottoajat näet suoraan ajanvarauskalenterista. Järjestämme myös aamu- ja ilta-aikoja tarpeen mukaan, jotta näytteitä voi palauttaa vanhemman työmatkan yhteydessä.

 

Save

Save

Mainokset