Ajankohtaista

Ajantasaisimmat kuulumiset HELMi-tutkimuksesta löydät facebook-sivuiltamme.

1.10.2020  HELMi-tutkijoiden ja HUS:n neonatologien uraauurtava kokeilu sektiovauvojen suolistobakteeriston normalisoimiseksi äidiltä otetulla ulosteensiirteellä on julkaistu Cell:ssä, yhdessä maailman arvostetuimmissa tiedelehdistä. Omalta äidiltä otettu, laaja-alaisesti taudinaiheuttajien poissulkemiseksi testattu ulostesiirre osoittautui turvalliseksi ja siirteen saaneiden sektiovauvojen suolistomikrobisto ei ollut sektiovauvoille tyypillinen vaan alateitse syntyneiden vauvojen kaltainen. Mikrobiston muovautumisen arvioinnissa hyödynnettiin HELMi-tutkimuksessa kerättyjä näytteitä.

Äidiltä normaalisti synnytyksessä vauvalle siirtyvät suolistomikrobit nähdään tärkeinä varhaiselle mikrobistokehitykselle ja sen myötä myöhemmälle terveydelle. Lupaavan kokeilun jälkeen tutkimusryhmämme jatkaa äidiltä sektiovauvalle tehtävän ulosteensiirron mikrobisto- ja terveysvaikutuksen tutkimusta.

Ulosteensiirtoa ei missään nimessä tule tehdä omatoimisesti, ilman kattavaa patogeenitestausta. Tutkimuksessamme joka kolmannelta äidiltä löytyi ulosteesta taudinaiheuttajamikrobeja, jotka voivat olla vauvalle vaarallisia erityisesti tilanteessa, jossa vauva ei ole altistunut synnytyskanavan puristukselle ja muille alatiesynnytykseen liittyville tekijöille, joiden osaltaan aktivoivat vauvan puolustusjärjestelmää siirryttäessä enemmän tai vähemmän steriilistä kohdusta mikrobien täyttämään maailmaan.

Syyskuu 2020 Olemme HELMi-tutkimustiimissä valmiina aloittamaan 4-5 v. seurantatutkimuksen tänä vuonna 4 v. täyttävien lasten tutkimuskäynneillä. Tutkimuskäynnit toteutetaan Meilahdessa Helsingin yliopiston tiloissa koronavirusepidemian mukaisin ohjeistuksin ja suojatoimenpitein. Tiedotamme perheitä sähköpostilla ja tekstiviestein.

Toukokuu 2020 HELMi-tutkimuksen 4-vuotisseuranta alkaa, kun koronavirustilanne sallii. Pyrimme aloittamaan elokuussa ja kutsumme mukaan kaikki perheet, myös jo 4v. täyttäneet. Tiedotamme tutkimuksen alkamisesta sähköpostitse.

27.3.2020 HELMi-tutkimus kiittää Mary & Georg C. Ehrnroothin säätiötä apurahasta vauvojen toiminallisten vatsavaivojen tutkimukseen.

28.6.2019 Ensimmäinen tieteellinen artikkeli HELMi-aineistosta on julkaistu BMJ Open lehdessä. Artikkeli Cohort profile: Finnish Health and Early Life Microbiota (HELMi) longitudinal birth cohorton vapaasti luettavissa ja sisältää kuvauksen mm. aineiston rekrytoinnista, tutkittavista muuttujista sekä perustiedot tutkimusperheistä.

22.5.2019 Anne Salonen kiittää Suomen akatemiaa päätöksestä myöntää tutkimusrahoitus HELMi-aineiston jatkotutkimukselle hankkeessa ”Lapsen suolistomikrobiston kehitys: Varhaiset vaikuttimet ja yhteydet kasvuun ja terveyteen nelivuotiaana (päätös 325103)”.

30.3.2018 HELMi-tutkimuksen rekrytointi on päättynyt. Viimeiset tutkimusvauvat syntyivät maaliskuussa 2018.

18.1.2018 Anne Salonen ja HELMi-tutkimus kiittävät Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiötä tutkimusapurahasta.

8.12.2017  Lämpimät kiitokset Paolon säätiölle tutkimusapurahasta! Säätiön apurahan turvin Anne Salonen tiimeineen tutkii mm. synnytystavan merkitystä hyvien bakteerien siirtymisessä äidiltä vauvalle.

22.10.2017 Tutkimuksemme on aloittanut jo yli tuhat perhettä, ja rekrytoinnin loppukiri on alkanut. Mukaan ehtivät vauvat, jotka syntyvät viimeistään maaliskuussa 2017.

11.7.2017 HELMiPlussa: HELMi-perheille suunnattu vapaaehtoinen lisätutkimus

13.5.2017 Äitienpäiväviikonloppuna HELMi-tutkimuksen on aloittanut jo n. 750 perhettä! Rekrytointi jatkuu aktiivisena toistaiseksi, sillä tavoitteemme on saada tutkimukseen yli 1000 vauvaa.

6.1.2017 HELMi-tutkimuksen on aloittanut vuoden 2017 alkaessa jo 500 perhettä! Rekrytointi jatkuu aktiivisena toistaiseksi, sillä tavoitteemme on saada tutkimukseen 1000 vauvaa.

15.09.2016 HELMi-tiimin kesällä julkaistu tutkimus antibioottien vaikutuksesta imetyksen hyötyihin on saanut kansainvälistä mediahuomiota

20.07.2016 Ajanvarauskalenteri HELMi-perheille näytteiden palautukseen ja 3kk tapaamiselle

15.07.2016 HELMi-tutkijoiden artikkeli arvostetussa lastentautiopin lehdessä

01.01.2016 Rekrytointi on alkanut